Route

Route

dinsdag 28 oktober 2014

Queimada (heksendrank) in Galicië


Galicië is van cultuur Keltisch. Een duidelijk kenmerk, in de Keltische cultuur is de aanwezigheid van verhalen die stoelen op een sterk bijgeloof.
De aanwezigheid van heksen en onderaardse volkeren is nog altijd zichtbaar. Op de daken van de huizen bevinden zich decoratieve uitsteeksels die het de rondvliegende heksen onmogelijk moeten maken om op de daken van de bewoners te landen.

Waar heksen zijn, worden toverdranken gebrouwen. Niet altijd met goede bedoelingen maar in het geval van de queimada wel. (queimar wijst op  verbranden).
Wij, de begeleiders, waren dan ook zeer benieuwd toen we in Portomarin de kans kregen om deel te nemen aan zulk een seance.
Het is eerst en vooral een groepsgebeuren. De uitbater van de zaak, een “overtuigd Gallego” wijdde ons in in deze mooie traditie.
Er wordt een aarden kom op de tafel geplaatst. Daarin wordt ”aguardent”  (eau de vie) gegoten. Koffiebonen, fijne suiker en stukken citroen worden toegevoegd. Met een pollepel wordt dit alles zachtjes geroerd terwijl de alcohol wordt aangestoken. Iedere deelnemer mag roeren en een wens uitspreken in stilte. Dit wordt herhaald zolang de vloeistof brandt.
Wanneer de alcohol opgebrand is, wordt de warme drank in kleine kopjes gegoten en worden de wensen bekrachtigd door de vloeistof te drinken.
Ondertussen werden we ingewijd in de geschiedenis van Portomarin en overige plaatsen in Galicië.
Heel deze avond baadde in een sfeer van verbondenheid en menselijke warmte. De betovering had duidelijk gewerkt.
We zullen deze avond niet vlug vergeten en dit gebeuren is bovendien vatbaar voor herhaling het volgende jaar.

Erik Geusens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten